Alkohol

 A SÖR története: -kb. egyidős az emberiséggel

                 -már az ókorban a Nílus-Vörgyében is készítettek sört

                 -észak-kínai Jiahuban mézzel, galagonyával és szőlővel                        ízesítették

                 -még pontosan nem tudják de Kr.e.5. évezredben az ókori                      egyiptomiak is készítettek sört

                 -a kenyeret vízben áztatták, megerjesztették majd                            datolyával is izesítették

                 -a kész termék zavaros ital lett, amit szűrve és                              szűretlenül fogyasztottak

                 -általában kőkorsóból nádszállal szívták ki az italt

                 -a sörkészítést ekkor már törvényben szabályozták

 Készítése: -árpából malátát kell készíteni

            -a málta őrlése lisztté

            -cefrézés

            -komlózás

            -erjesztés

 

 

 

            -ászokolás

            -palackozás

 Alapanyagai: -maláta

             -víz

             -árpa

             -csíratalanított kukoricaőrlemény

             -rizs

             -szénhidráttarmú termék

             -komló

             -komlókészítmények

             -színezékek

             -szén-dioxid

             -élesztő

             -szűrő és derítőanyagok

             -enzimek

 Fajtái: -spontán erjesztésű sörök

        -felső és alsó erjesztésű

        -hibrid, különleges ellátással készített

        -alkoholmentes sörök

        -bio sörök

 Negatív hatása: -Alkoholizmus

 Pozitív hatásai: -jelentős antioxidáns-tartalmú

                 -nyugtató és altató hatású

                 -vízhajtó és vesekő megelőző

                 -magas vitamintartalmú

                 -jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz

                 -vírusfertőzés ellen véd

                 -magas tápértékű

 Magyar sörgyárak: -Borsodi

                  -Heineken

                  -Soproni

                  -Dreher

                  -Pécsi sörfőzde

Forrás:

Wikipédia